Archief voor de Toekomst

Het Parool, 31 mei 2001
Het Parool, 31 mei 2001

Archief v/d toekomst

Omdat je nooit kunt weten wat je in de toekomst vergeten bent.

Voor Over het IJ festival 2012 ben ik gevraagd om een voorstelling te maken in een zeecontainer van maximaal 15 minuten. De voorstelling moest gaan over de verhouding van de jonge kunstenaar met het kunstenlandschap dat aan grote verandering onderhevig was, mede door de grote bezuinigingen daarbij moest de voorstelling  in de zeecontainer tot zijn recht kunnen komen.

Ik herinnerde mij het verhaal van de Jacobus Kloppenburg, wiens werk ik zag in de Verbeke Foundation in België. Jacobus was een Amsterdamse kunstenaar, wiens complete oeuvre, het Artchive of the Future, in opdracht van de gemeente Amsterdam uit zijn atelier verwijderd is. Het Artchive werd door een sloopbedrijf in 13 zeecontainers geduwd, en die zeecontainers hebben vervolgens verscheidene jaren in Ijmuiden gestaan. Waarom gebeurde dit? En waarom in zeecontainers? Wie besloot dat de inhoud van de zeecontainers uiteindelijk toch vernietigd moest worden? Hoe gevaarlijk kan kunst zijn dat het kapot gemaakt moet worden? Wat zegt dit over onze manier van regeren en kijken/omgaan met kunst?

Ik onderzocht dit verhaal en kwam achter een groot politiek spel. Ik besloot dit verhaal opnieuw te vertellen en nam de rol aan van activiste die één van de zeecontainers had weten te convisceren. Ik nodigde het publiek uit in de zeecontainer zoals ik die had aangetroffen. Kloppenburg maakte kunst uit afval, zijn trashtetics waren een blauwdruk van de samenleving. En dezeecontainer stond dan ook tot de nok toe gevuld met afval. Moet dit bewaard blijven? Ik probeerde de bezoekers van de waarde te overtuigen, terwijl zij tussen, op en in het afval zaten. Gedurende de voorstelling werd het afval kunst.

Jacobus geloofde ook in meerdere dimensies en via audiofragmenten liet ik Jacobus in de andere dimensie horen. Alsof hij tegelijkertijd in de container aan het rondscharrelen was en herinneringen ophaalden.

Mijn activisme ging erover om de andere wereld, de blik van Jacobus inzichtelijk en invoelbaar te maken. Ik probeerde de bezoekers van de waarde van de zeecontainer te overtuigen. En de stupiditeit om simpelweg iets waardeloos te vinden als je het niet begrijpt.

Meer over Jacobus Kloppenburg  here.

Image by Maarten Jüngen
Image by Maarten Jüngen

Credits:

Concept/performance: Céline Talens

Begeleiding: Gienke Deuten, Roos Pollmann

Sounddesign: Jillis Kruk

Decor: Jaap & Olga Bontekoe

festivalwebsite: www.overhetij.nl

Advertenties