Antwerp Fringe Festival

In 2014 vond het eerste Fringe Festival van België in Antwerpen plaats. Ontstaan uit een frustratie van afgestudeerd zijn, stomme jobs doen om te overleven en een steeds minder ruimte voor jonge ambitieuze mensen in de kunsten en daar buiten, besloten Séverine Debecker en ik om het Antwerp Fringe Festival op te richten in België.

Aangemoedigd door een groot internationaal netwerk van Fringe Festivals wereldwijd, en met de hulp van een klein, hard werkend team organiseerden we een festival aan de hand van het manifest dat we opstelden.

Antwerp Fringe 2014 was een festival

  • met meer dan 20 verschillende internationale acts
  • dat plaats vond in het hartje van Antwerpen, rond het Conscience plein
  • meer dan 3500 bezoekers trok
  • de bezoekers liet bepalen wat zij betaalden
  • een opstap is geweest voor meerdere makers om hun werk elders te tonen

Er werd veel over ons geschreven, ook op ThisisAntwerp.

Omdat een festival organiseren volle aandacht vraagt en ons team dat niet meer kan geven, kunnen geïnteresseerden het concept adopteren.

Schermafbeelding 2016-03-20 om 13.00.28

Manifesto – Antwerp Fringe:

claimt zijn eigen plek

Wij geloven in de kracht van kunst en cultuur. In de hedendaagse maatschappij moet er een plek gecreëerd worden voor jonge, enthousiaste, ambitieuze en talentvolle podiumkunstenaars. Antwerp Fringe Festival eist die plek op en wil kansen geven aan mensen met goesting in hun lijf. Want waarom wachten tot je mag doen wat je wilt? Het festival bundelt mensen die geloven in zichzelf, in het eigen kunnen en het najagen van dromen.

zoekt het in de marge

Culturele vernieuwing, diversiteit en experiment staan bij ons centraal. Antwerp Fringe kiest voor artiesten die zich elke keer opnieuw in vraag stellen en voor podiumkunst dat zich manifesteert in het risicovolle, het actuele en het nieuwe. Het festival richt zich in de eerste plaats naar wat er in de marge (de fringe) leeft; los van de al gevestigde waarden en de structureel gesubsidieerde gezelschappen.

als ontmoetingsplek

Iedereen is welkom. Antwerp Fringe streeft naar een losse sfeer en toegankelijkheid voor een brede schare aan bezoekers en deelnemers. De inschrijving is open, wat betekent dat iedereen zich spontaan kan aanmelden met een eigen voorstelling (theater, dans, performance, woordkunst of muziek), ongeacht je ervaring, leeftijd of afkomst. Het festival wil in het bijzonder een ontmoetingsplek zijn voor zowel makers als toeschouwers. We ambiëren een interactieve wisselwerking tussen jong en oud, tussen ervaring, visies en opvattingen.

in het hart van de stad

Uit de dikke muren van de theaters, de stad in. Antwerp Fringe wil zichtbaar en levend in de stad aanwezig zijn. Het is een festival dat je zal voelen, zien en beleven. Podiumkunsten op alle bekende en minder bekende openbare plekken van Antwerpen en op locaties waar je doorgaans niet komt. Voor inwoners biedt het een frisse blik op hun omgeving, voor bezoekers een bijzondere kennismaking.

betekent samenwerking

Weinig geld, veel betrokkenen. Het Antwerp Fringe Festival kan slechts tot stand komen door een goede samenwerking tussen de organisatie, de artiesten, de expertise van vele aanverwanten en ieders geloof in dit initiatief. In alle onbevangenheid en ongekunsteldheid werken we samen aan een festival waar we creatievelingen een podium bieden. Met de stille hoop dat er een jaarlijkse traditie kan groeien en we steeds een groter en verder publiek kunnen bereiken.

Schermafbeelding 2016-03-20 om 12.59.28

Team: Séverine Debecker, Céline Talens, Lotte Philpsen, Jessica Guiliams, Willeke van Herreweghe, Alessandro, Kate Voet

Raad: Annelies Tytgat, Ingrid Vrancken, Tim Zeegers

Grafisch ontwerp: Elisabeth Mestdagh

%d bloggers liken dit: