Over

Mijn naam is Céline Talens, regisseur en theatermaker. Ik werk het liefst op locatie, waar ik mijn werk in de realiteit kan plaatsen en er in onze wereld iets verschuift, iets verandert.

Mijn uitgangspunt is dat een locatie oneindig veel verhalen vertelt, waarvan maar enkele zichtbaar zijn. Soms is het zo dat we vast zitten in een overheersend verhaal. Ik ben op zoek naar die andere verhalen.

Het verhaal over mijn eigen Japanse roots (ondezoeksblog Nagasaka) is bijvoorbeeld een poging om een relatief onbekende geschiedenis te emanciperen, onderdeel te laten worden van hetgeen we wel weten. Terwijl het verhaal van de Moderne Holenmens veel meer gaat over een andere manier van kijken naar je omgeving: Wat gebeurt er op de plekken die er wél zijn maar waar we nauwelijks acht op slaan, zoals een groenstrook naast de snelweg?

Ik kies graag plekken waar ook iets anders kan gebeuren. Ik probeer op zo’n plek op zoek te gaan naar dat wat op het eerste gezicht niet te zien is of niet opvalt, en licht dat eruit. Ik onderzoek de werkelijkheid ter plaatse en creëer een voorstelling die een symbiose aangaat met de dagelijkse gang van zaken. Ik omarm het risico dat de werkelijkheid interfereert met mijn scenografie en regie. Deze momenten van geënsceneerd toeval rekken het begrip van de werkelijkheid op. En bieden daarmee de vrijheid om uit het moment en de situatie te breken waarin je je bevindt.

Daar draait het mij om, dat er ook iets anders kan gebeuren, dat je op dat moment vrijheid en poëzie kunt ervaren.

Ik hou niet van poespas: ik kies een verhaal of een locatie niet ‘omdat het een leuke gadget is’ of ‘weer eens iets anders is’. Voor elk verhaal geldt: Kies de juiste vorm, waar komt het verhaal het beste naar voren? Is het een boek, een theatervoorstelling, een locatie verhaal?

Ik maak niet alleen eigen werk, ik regisseer ook voorstellingen van anderen. Mocht je hulp willen met het vertellen van jouw verhaal of meer willen weten over het werken op locatie, stuur me een bericht!

Céline
celinetalens@gmail.com%d bloggers liken dit: