Micro Wave Frequencies

Hoe maak je immaterieel erfgoed zichtbaar?
Op welke grond staan we eigenlijk?

Tina Cake Line onderzocht de geschiedenis van het locatietheater festival Over het IJ, én de locatie waar dat festival al jaren plaatsvindt: de NDSMwerf in Amsterdam. Een plek die onderhevig is aan grote veranderingen en gentrificatie.

Hoe maak je immaterieel erfgoed van de vrijruimte zichtbaar op een plek die doorontwikkeld wordt tot een nieuw gebied voor ‘wonen en werken’?

In deze humoristische en toeristische tour op de werf werd op inventieve wijze gebruik gemaakt van de marketingtaal van bedrijven en gebiedsontwikkelaars aanwezig op de werf. Tina Cake Line gebruikte enkel teksten die zij in hun onderzoek naar de werf ‘gevonden’ hadden en verwerkte deze tot een bizarre verkopers-monoloog over de werf, strooiend met kreten als: ‘Culturele hotspot, gemakkelijk parkeren, rafelrandje van de stad’.

Vervolgens zoomden zij in op de onzichtbare historie van de werf, waardoor de werf mede zo aantrekkelijk is geworden voor investeerders. Het immateriele erfgoed dat de plek initieel op de kaart zette verdwijnt langzaam uit beeld.

Daarom introduceerde TCL een machine: De Micro Wave Frequellizer. Deze machine vangt waves op uit het verleden, en zo kan de rijke historie van de werf nogmaals beleefd worden: fragmenten van voorstellingen van vorige edities van Over het IJ werden hoorbaar, maar ook geluiden van illegale technofeestjes en werkzaamheden op de scheepswerf.

Tina Cake Line is het performance collectief dat gevormd wordt door kunstenaars Katinka de Jonge en Céline Talens. Tina Cake Line bevraagt autoriteit en organisatiestructuren, en zet dat om in performance, voorstellingen of site specifieke interventies. Tina Cake Line heeft sinds de oprichting onder meer gespeeld of werk gemaakt voor: Over het IJ Festival, Mukha (museum voor hedendaagse kunst Antwerpen) Stroom Den Haag, Stadsschouwburg Amsterdam en kunstencentrum Buda te Kortrijk.

Voor meer informatie zie: http://www.tinacakeline.org

%d bloggers liken dit: