Kraak een Tussen-ruimte

Kraak een Tussen-ruimte is een performance gemaakt voor het Tussen-ruimte project in Amsterdam.  Tussen-ruimte opent stegen, binnentuinen en andere onbenutte plekken in de grachtengordel van Amsterdam, in samenwerking met kunstenaars en architecten.

_MG_3058

De binnenstad van Amsterdam bevindt zich in een vreemd spectrum. Enerzijds heeft het sinds 2010 de status van UNESCO werelderfgoed gekregen waardoor de focus vooral ligt op de conservering van de grachtengordel. Anderzijds is een stad constant in beweging en verandert het gebruikt van de stad als ruimte continu.

In de grachtengordel lijkt de tijd stil te staan. Alleen op de onbenutte plekken, de tussen-ruimtes,  is het nog mogelijk om een ander verhaal te vertellen. Het systeem te doorbreken. Daarom vond er op 1 september 2013 een kraakactie plaats. Daarnaast hoort kraken ook bij het erfgoed van Amsterdam. Maar door het kraakverbod wordt dat erfgoed gekleurd als iets vies en crimineel.  Terwijl kraken ook heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van de stad.

Lees hieronder de openingsrede van Céline Talens:

Openingsrede Tussen-ruimte kraak

De laatste activist kwam uit de gekraakte Tussen-ruimte tevoorschijn. Met een wit leeg spandoek. Begeleid door Simon Vinkenoog met JA!

_MG_3076

_MG_3086

_MG_3109

Tussen-ruimte is een project van Office Jarrik Ouburg, Non-fiction en TAAK in samenwerking met Castrum Peregrini.

Foto’s door Vrederick.

Veel dank aan allen die hielpen.

%d bloggers liken dit: