Theatrale Blog: Nagasaka, onderzoeker uit de 24e eeuw

‘Ik ben Nagasaka, 5/6 mens, en ik ben een sociaal archeoloog. Ik leef in het jaar 2314. Ik doe onderzoek naar hoe de mens in het verleden leefde, ik richt me voornamelijk op de 22e eeuw. Naast mijn onderzoek houd ik me graag bezig met windsurfen.’ 

 

DSCF7940

Nagasaka reisde gedurende de Week van de Stad 2014 langs de ringwegA10 an Amsterdam, op zoek naar de gewoontes van de mens in 2014.

DSCF7820

Volg Nagasaka via twitter @a10nagasaka. Dit project is in samenwerking met: Week van de Stad 2014, Non-fiction, Tessel Brühl – kostuumontwerp Vrederick – Fotografie

Interview Nagasaka

Nagasaka, zou je jezelf kort willen voorstellen?

Ik ben Nagasaka, 5/6 mens, en ik ben een sociaal archeoloog. Ik leef in het jaar 2314. Ik doe onderzoek naar hoe de mens in het verleden leefde, ik richt me voornamelijk op de 22e eeuw. Naast mijn onderzoek houd ik me graag bezig met windsurfen. 

Ik begrijp dat je tijdens de Week van de Stad, begin november 2014, in Amsterdam neerstrijkt. Wat kom je precies onderzoeken?

Dat is correct. Ik kom onderzoeken hoe de mens zich in Amsterdam verhoudt tot de ringweg. Je moet weten dat ringwegen een van de weinig duidelijke kenmerken zijn van steden uit de ‘verloren tijd’ zoals we jullie tijd noemen. Daarbij komt dat de ringweg van Amsterdam op het punt te verdwijnen, de kwaliteit van de bestrating, de fly-overs, alles stort langzaam ineen. En de grond is natuurlijk erg drassig en nat vanwege de gestegen zeespiegels, waardoor alles verloren dreigt te gaan. Er is helaas weinig interesse om deze ruïnes te behouden en restaureren, terwijl mijn onderzoeksgroep de ringwegen juist ziet als een ingang voor ons onderzoek naar de mens en het verleden. Ik hoop tijdens de reis naar 2014 vast te kunnen leggen hoe de mens in jullie tijd leeft, en welke plek de ringweg daar in heeft. Ik ben op zoek naar de dingen die voor jullie normaal en logisch zijn. De dingen die de tand des tijds niet doorstaan, daar waar weinig aantekening over gemaakt zijn. Door dit onderzoek hoop ik dat we als onderzoeksgroep er toch voor kunnen zorgen dat de ringweg onderhouden blijft als tastbaar en waardevolle landmark.

Waarom richt je onderzoeksgroep zich eigenlijk op ringwegen en hoe mensen wonen in ringzones?

Ringwegen zijn een van de weinige bouwwerken/structuren die van steden uit de 22e eeuw zijn overgebleven. Het fenomeen van een stad zoals deze in jullie tijd voortkomt, is op zijn zachts gezegd ouderwets. Maar doordat we structuren van ringwegen overal ter wereld terug zien, beschouwen wij deze ruïnes als kenmerkend symbool voor jullie tijd. We willen weten hoe de mens zich verhoudt tot dit symbool. Hoe klinkt de ringweg, hoe ervaar je dat geluid. Wie wonen er? Waarom en hoe? We vermoeden dat de mens dacht dat ringwegen de uitgelezen manier waren om zich te verplaatsen. Waarom deze cirkels van asfalt? Zijn de mensen trots op de ringweg? En heeft de weg behalve een praktische waarde ook nog een esthetische waarde? Of betekent de cirkelvorm nog iets anders? 

Gebruiken jullie zelf nog ringwegen?
We wonen al lang niet meer in ringzones. Ik kan natuurlijk niet teveel prijsgeven over de toekomst, maar het fenomeen dat zoveel mensen zo dicht opeen op een vaste fysieke plek willen wonen en werken met een asfaltcirkel erom heen behoort echt tot het verleden. We trekken meer rond, zijn minder gehecht aan woningen en leven verspreid.
Cirkels als wegen zijn echt een fenomeen uit het verleden. We bewegen ons niet meer voort op het aardoppervlak, maar in de lucht en doorheen de tijd. Dus nee, de ringweg gebruiken wij niet meer zoals deze waarschijnlijk oorspronkelijk werd gebruikt. Het zijn landmarks van een oude tijd.
Kunnen we de uitkomsten van je onderzoek ergens terugvinden?
Ik zal gedurende mijn onderzoek een klein deel online publiceren. Daarnaast zal ik elke dag een videoboodschap voor de toekomst inspreken. 
DAG 1: Het is koud naast de ring

Ring Report 1 Het is koud langs de ring from Céline Talens on Vimeo.

Dag 1: Camping Zeeburg at night

Ring report 2: Camping zeeburg at night from Céline Talens on Vimeo.

La Madrugada: Claustrofobie aan de ring

Ringreport 3 La Madrugada from Céline Talens on Vimeo.

Dag 3: Een werksituatie langs de ring:
Dag 3: Het doorgeefhuis van gebroken relaties
Dag 4: Toren voor reizigers

Ring report 5: Toren voor reizigers from Céline Talens on Vimeo.

%d bloggers liken dit: